Niek Baar

ALBA ROSA VIVA! FESTIVAL  -  CONCERTGEBOUW AMSTERDAM 
zo 2 dec 2018 -  14:15 uur - Viëtor, Bosmans, C.Schumann, Schubert

Bestel kaarten voor het middagconcert met Niek Baar

Niek Baar

De Rotterdamse violist Niek Baar (1991) is momenteel een masterstudent aan de Hochschule für Musik “Hanns Eisler” in Berlijn bij Prof.Stephan Picard. Hiervoor studeerde hij bij Peter Brunt en Philippe Graffin aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag waar hij in juni 2012 zijn Bachelor cum laude af ronde. Ook heeft Niek regelmatig les van Christoph Poppen.

Niek nam met succes deel aan verschillende Internationale en Nationale concoursen. In Juli 2014 was Niek de eerste Nederlandse violist die ooit de finale haalde van het prestigieuze Internationale Johann Sebastian Bach Concours in Leipzig, Niek won hier de 3de prijs. Dit concours wordt sinds 1950 elke 4 jaar gehouden voor violisten tussen de 16 en 32 jaar. Ook won Niek op zijn 20ste de eerste prijs van het Internationale Solo Bach concours in Londen. Eerder won Niek prijzen op o.a. het Prinses Christina Concours ( eerste prijs, Regionale en tweede prijs tijdens de Nationale Finale ) en het Davina van Wely vioolconcours in 2009 waar in hij finalist was. Tijdens dit laatste concours won Niek ook de prijs voor de beste vertolking van het verplichte werk.

Verder gaf Niek recitals tijdens festivals in binnen- en buitenland zoals het Gergiev Festival te Rotterdam en Bach Festival Dordrecht maar ook tijdens ‘Festival de Musica Barroca’ in Costa Rica en het Kuhmo Festival in Finland. Enkele van zijn concerten werden uitgezonden op tv en radio waaronder op AVRO, RLT4, Radio 4, BNN en de Wereldomroep. Na aanleiding van zijn Finale plaats tijdens de 19de editie van het Bach Concours in Leipzig speelde Niek live voor ‘ARD Radio Duitsland’ vanuit de Grote zaal van het Gewandhaus in Leipzig

Op 8 jarige leeftijd begon Niek zijn vioolstudie aan de Rotterdamse Muziekschool. Na 5 jaar les te hebben gehad van Merle Hunnego ging hij in de leer bij Mireille van der Wart aan de Jong Talenten afdeling van het Koninklijk Conservatorium waar hij later op 17 jarige leeftijd aan de Bachelor opleiding begon. Verder volgde Niek masterclasses van o.a. Anner Bylsma, Miriam Fried, Liza Ferschtman, Leonidas Kavakos, Boris Kuschnir, Christoph Poppen, Pavel Vernikov en Ivry Gitlis.

Niek maakte zijn debuut als solist op 16 jarige leeftijd met het Rotterdams Philarmonisch Orkest in de grote zaal van de Doelen. Verder soleerde hij o.a. met het Pauliner Kammerorchester Leipzig, Camerata Berlin, Symfonie Orkest van het Koninklijk Conservatorium en het Atheneum Kamerorkest. Tijdens deze concerten werkte Niek samen met dirigenten zoals Arjan Tien, Phillip Pickett, Peter Biloen en Jac van Steen. In maart 2013 maakte Niek zijn debuut als Solist in het Concertgebouw in Amsterdam met Sinfonia Rotterdam o.l.v. Conrad van Alphen. In januari 2018 won Niek het Nederlandse Vioolconcours in de categorie Oskar Back.

Niek bespeelt een viool gebouwd door Carlo Bergonzi ‘ex Vornbaum’, Cremona 1729. Ter beschikking gesteld door de Tjardus Greidanus Stichting.

Read more on niekbaar.com

Deel deze pagina - Share this page