Biografie

Paolo Marzocchi

Portret Paolo Marzocchi

Paolo Marzocchi, pianist en componist, werd in 1971 geboren in Pesaro (Italië), waar hij zijn muziekstudie voltooide. Hoewel hij een klassieke opleiding volgde, heeft hij altijd een natuurlijke benadering van muziek gehad, zonder zich zorgen te maken over taalbarrières. Hij wijdde zijn carrière aan theater, film, radio en experimenteerde met andere talen en met ‘pure’ compositie.

Als componist heeft hij samengewerkt met tal van internationaal befaamde artiesten en opdracht gegeven tot piano-, kamer- en orkestcomposities in samenwerking met prestigieuze instellingen zoals het Lucerne Festival, Maggio Musicale Fiorentino, La Fenice Theater in Venetië, Pomeriggi Musicali en Orchestra Verdi in Milaan, het Opera Theater in Rome, de Biënnale van Venetië, Arturo Toscanini Philharmonic Orchestra, Musica sull’Acqua Festival, Leonore Orchestra, Rio de Janeiro Multiplicidade Festival en het Borderline Moving Images festival in Beijing.

Tot zijn meest recente werken behoort de opening van “Fantasia dell’Assenza”, zijn nieuwe stuk voor piano, orkest en glasharp, uitgevoerd door het Maggio Musicale Fiorentino Orchestra en het Toscanini Philharmonic Orchestra, de muzikale leiding van Guido Barbieri’s experimentele project “Le Nuove vie dei Canti” in Lampedusa, uitgevoerd door lokale kinderen van het eiland en zijn samenwerking met de tenor Juan Diego Florez voor de opname van het album “Italia”.

Zijn nieuwe compositie “O pazzo verlangen!” ging in première door het Maggio Musicale Fiorentino-orkest en werd geregisseerd door Diego Matheuz. Ook het vermelden waard zijn zijn opera “Il viaggio di Roberto” met libretto van Guido Barbieri, die veel lof kreeg van regisseur Riccardo Muti en die Marzocchi begin 2017 in Florence dirigeerde met het Maggio Musicale Fiorentino-orkest, en het experimentele concert voor strijkkwartet, contrabas saxofoon trompet en elektronica, met jazztrompettist Paolo Fresu (Bologna, MAST, november 2017).

Hij is artistiek leider van het WunderKammer Orchestra-ensemble.

Lees meer op paolomarzocchi.it