Biografie

Jonathan Dove

Portret Jonathan Dove

De muziek van Jonathan Dove heeft operahuizen gevuld met een enthousiast publiek van alle leeftijden op vijf continenten. Weinig of geen hedendaagse componisten hebben zo succesvol of consequent het potentieel van opera onderzocht om te communiceren, verwondering te creëren en de levens van mensen te verrijken.
Dove werd in 1959 geboren uit architectenouders en de vroege muzikale ervaring kwam van het spelen van piano, orgel en altviool. Later studeerde hij compositie bij Robin Holloway in Cambridge en werkte na zijn afstuderen als freelance begeleider, repetitor, animateur en arrangeur.
Beginnend met zijn baanbrekende opera Flight, in opdracht van Glyndebourne in 1998, heeft Dove meer dan twintig operawerken geschreven. Flight, een zeldzaam voorbeeld van een succesvolle moderne komische opera, is vele malen geproduceerd en uitgezonden in Europa, de VS en Australië. Meer recentelijk levert The Adventures of Pinocchio, in première bij Opera North met Kerstmis 2007, opnieuw een zeldzame prestatie in de hedendaagse opera: een succesvol avondvullend, symfonisch opgezet entertainment voor een familiepubliek. Ook deze wordt over de hele wereld geproduceerd.
In 2015 vond de wereldpremière plaats van The Monster in the Maze, een nieuwe gemeenschapsopera in opdracht van het London Symphony Orchestra, de Berliner Philharmoniker en het Festival d’Aix-en-Provence, uitgevoerd onder leiding van Sir Simon Rattle in drie afzonderlijke producties.