Biografie

Detlev Glanert

Portret Detlev Glanert

Met zijn succesvolle toneelwerken is Detlev Glanert een van de meest uitgevoerde levende operacomponisten in Duitsland. Zijn opera-, orkest- en kamermuziek kenmerkt zich door een zeer lyrische muziektaal en vertoont affiniteit met de romantische traditie, gekleurd door een hedendaags perspectief.

Glanerts tien muziektheaterstukken zijn allemaal vele malen opgevoerd en uitgevoerd en hij heeft verschillende prijzen ontvangen voor zijn opera’s, waaronder de prestigieuze Rolf Liebermann Operaprijs in 1993 voor zijn eerste lange opera, “Der Spiegel des großen Kaisers”, en de Beierse Theaterprijs in 2001 voor de komische opera “Scherz, Satire, Ironie und tiefere Bedeutung”, zijn meest succesvolle toneelwerk tot nu toe. Het instrumentale oeuvre van Detlev Glanert omvat drie symfonieën, soloconcerten voor piano, pianoduet, viool en tuba, en talrijke stukken voor orkest en kamermuziekensembles.

Hoogtepunten van het seizoen 2017/18 zijn de Duitse première van het “Requiem voor Hieronymus Bosch” in de Hamburgse Elbphilharmonie met de Symphoniker Hamburg onder leiding van Markus Stenz, de Roemeense première van “Frenesia” op het Enescu Festival, de Italiaanse première van het dubbelconcert met het Orchestra del Teatro Regio onder leiding van Karl-Heinz Steffens en “Vier Präudien und Ernste Gesänge” met Michael Nagy en het WDR Sinfonieorchester. Hoogtepunten van de afgelopen seizoenen waren de première van het „Requiem voor Jheronimus Bosch“ ter gelegenheid van zijn 500ste sterfdag van de grote Nederlandse schilder door het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam en s’Hertogenbosch onder leiding van Markus Stenz, de „Vier Choralvorspiele“ na Johannes Brahms door het Philadelphia Orchestra en Yannick Nézet-Séguin en het Nationaltheater-Orchester Mannheim en Alexander Soddy, de nieuwe versie van het Sprookje voor muziek “Leyla en Medjnun” bij de opera van Hannover en de Britse première van het orkestwerk “Megaris” door de BBC Symfonie Orkest.

Van 2011 tot 2017 was Detlev Glanert de “Huiscomponist” van het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam.

Bekijk een interview met Detlev Glanert over zijn leven en muziek