Biografie

Calliope Tsoupaki

Portret Calliope Tsoupaki

Calliope Tsoupaki (Piraeus, Griekenland, 1963) maakt muziek die een sfeer van tijdloosheid uitstraalt. Haar doel is om de essentie zo eenvoudig en duidelijk mogelijk weer te geven. In haar composities gebruikt ze elementen uit de oude en hedendaagse muziek, maar ook de muziek uit Griekenland en het Midden-Oosten. Door deze aspecten te combineren, creëert ze vakkundig een volledig persoonlijke stijl.

Haar muziek wordt geprezen om het melodieuze karakter, de warme klank en de emotionele kwaliteit. Tot op heden bestaat haar oeuvre uit ruim 100 werken voor uiteenlopende bezettingen en instrumenten uit verschillende culturen (qaunun, ney, kemençe, draailier, vielle, viola da gamba), van solo- tot orkestwerken, koormuziek, dans, theater, opera en multisensorische projecten.

Overweldigende successen zijn onder meer haar opera Mariken in de Tuin der Lusten (nominatie Matthijs Vermeulen Prijs 2017), St. Luke Passion, liederencyclus Face of Love voor zangeres Nena Venetsanou, oratorium Oidipous (nominatie Matthijs Vermeulen Prijs 2014), Narcissus (een toneelstuk voor muziek en geur), Maria voor het Nederlands Blazers Ensemble, de kameropera’s Dark (over Jeanne d’Arc, libretto Edzard Mik), Vita Nova (gebaseerd op het gelijknamige boek van Dante) en het strijkkwartet Triptychon voor het DoelenKwartet.

Ze woont sinds 1988 in Nederland en doceert compositie aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.

Haar opera Fortress Europe (Opera Trionfo, Asko|Schönberg Ensemble & Nederlands Studenten Kamerkoor) gaat over een van de belangrijkste kwesties van onze tijd: de vluchtelingencrisis. Haar opera Mariken in the Garden of Delights (OPERA2DAY & Asko|Schönberg Ensemble), gebaseerd op een laatmiddeleeuwse Nederlandse tekst, werd in 2015 ook in Nederland veelvuldig opgevoerd en kende meteen veel bijval.

Lees meer op calliopetsoupaki.com