Terugblik

Alba Rosa Viva! Festival 2022

Wereldvrouwen en Nieuwe Grensverleggers

Vanwege de storm Eunice heeft het Alba Rosa Viva! Festival op vrijdag 18 februari 2022 helaas zonder publiek plaats gevonden.

Zes charismatische jonge topmusici vormen samen het ensemble voor de vierde editie van het Alba Rosa Viva! Festival in de vorm van een feestelijke concertavond. Het hart van deze avond is de finale van de compositiewedstrijd voor jonge componisten. Eén van de vier finalisten is de jonge Nederlander Primo Ish-Hurwitz met zijn kamermuziekwerk Listen. Traditiegetrouw houdt het Alba Rosa Viva! Festival ook een warm pleidooi voor vrouwelijke componisten, met schitterende werken van Hanna Kulenty, Calliope Tsoupaki, Lili Boulanger, Ursula Mamlok en natuurlijk van Alba Rosa Viëtor. Gezamenlijk sluit het festivalensemble de avond af met de wereldpremière van Musing, dat Nicoline Soeter speciaal voor dit concert componeerde.

Pianiste en artistiek leider Reinild Mees is de drijvende kracht achter de compositiewedstrijd en het festival Alba Rosa Viva!, gewijd aan muziek van vrouwelijke componisten en vernoemd naar de Italiaanse Alba Rosa Viëtor. Deze componiste groeide uit tot kosmopolitisch kunstenaar, maar raakte na haar dood in vergetelheid – onterecht, bewijzen bijvoorbeeld haar geestige liederen. Zo zit het programma vol spetterende en ontroerende, maar zelden gehoorde muziek: een klinkend pleidooi om voorbij de door mannen gedomineerde canon te kijken.

De Alba Rosa Viëtor Composition Competition stimuleert jonge componisten tot het schrijven van nieuwe kamermuziekwerken. Eerdere winnaars: Mathilde Wantenaar (Nederland), Jack Frerer (Australië) en Sílvia Lanao Aregay (Spanje). De jury bestaat uit de vooraanstaande componisten Willem Jeths, Judith Weir, Calliope Tsoupaki en Hanna Kulenty. Het publiek kiest de winnaar van de Publieksprijs. Feestelijke prijsuitreiking na afloop van het concert.

Alba Rosa Viva Festival 2022
Alba Rosa Viva Festival 2022
Alba Rosa Viva Festival 2022
Alba Rosa Viva Festival 2022
Alba Rosa Viva Festival 2022
Alba Rosa Viva Festival 2022
Alba Rosa Viva Festival 2022
Alba Rosa Viva Festival 2022

Programma

Germán José Mercado…Then the bird said, ‘Nevermore’… *
Giorgio Francesco DallaVilla Life Doesn’t Frighten Me *
Otto WankeInner views *
Primo Ish-HurwitzListen *
Alba Rosa ViëtorForget me not
Alba Rosa ViëtorRhythm Song
Alba Rosa ViëtorHigh Flight
Lili BoulangerNocturne et Cortège
Hanna KulentyA Fourth Circle
Calliope TsoupakiMusic Dreams
Ursula MamlokRhapsody
Nicoline SoeterMusing **
*Finalist Alba Rosa Viëtor Compositiewedstrijd
**Wereldpremière (in opdracht van de Alba Rosa Viëtor Stichting)
Foto’s op deze pagina copyright © Foppe Schut