Terugblik

Alba Rosa Viva! Festival 2018

Het derde festival was een samenwerking met Het Concertgebouw in Amsterdam en vond plaats op 2 december 2018. Het thema was dit keer de uitgesproken composities van vrouwelijke componisten. Artistiek leider Reinild Mees selecteerde een programma met onder meer Clara Schumann, Henriëtte Bosmans, Cécile Chaminade, Rosy Wertheim, Alma Mahler, Alba Rosa Viëtor en Tansy Davies, de composer in residence van het Concertgebouw.

Op het programma stonden verder werken van Karl Weigl (de leraar van Rosy Wertheim), Willem Jeths, Gabriel Fauré en Franz Schubert. De muzikanten waren o.a. Karin Strobos (mezzosopraan), Harriet Krijgh (cello), Ella van Poucke (cello), Niek Baar (viool), Thomas Beijer (piano) en het Dudok Strijkkwartet. Bij deze gelegenheid werd de Alba Rosa Viëtor compositieprijs speciaal uitgereikt voor een compositie voor sopraan en pianotrio. De vier composities op de shortlist werden uitgevoerd door het Amatis Trio en de zangeressen Lilian Farahani en Katharine Dain.

De eerste prijs ging naar Silvia Lanao Aregay uit Spanje en de “publieksprijs” naar Ramin Amin Tafreshi uit Iran. Leo Samama gaf een lezing over vrouwelijke componisten en Tansy Davies werd geïnterviewd door Vrouwkje Tuinman.