Terugblik

Alba Rosa Viva! Festival 2016

Het tweede festival vond plaats op 2 oktober 2016, eveneens in de Leeuwenbergh in Utrecht. Speciale aandacht werd ditmaal besteed aan de Nederlandse vrouwelijke componiste Elisabeth Kuyper. Ze studeerde in Berlijn bij Max Bruch en richtte en dirigeerde vrouwenorkesten zowel in Duitsland als in de Verenigde Staten. Zowel haar pianotrio als haar sonate voor viool en haar liederen werden uitgevoerd. Er werd een lezing gehouden over haar leven en muziek.

Stukken van Max Bruch en van hedendaagse componisten als Willem Jeths, Jonathan Dove en Mathilde Wantenaar (winnaar compositieprijs 2014) completeerden het programma. De muzikanten waren Rosanne Philippens (viool), Nino Gvetadze (piano), Natalia Gabunia (viool), Ella van Poucke (cello), Melvyn Tan (piano), Lars Wouters van den Oudenweijer (klarinet), Karin Strobos (mezzosopraan), Martijn Cornet (bariton), Reinild Mees (piano) en de jonge pianist Laurens de Man.

De Alba Rosa Viëtor Compositieprijs werd toegekend aan Jack Frerer voor zijn compositie “Last In, First Out” voor klarinet, viool en piano, uitgevoerd door Jelmer de Moed, Emma Rhebergen en Valentina Tóth.