Dudok Kwartet Amsterdam

ALBA ROSA VIVA! FESTIVAL  -  CONCERTGEBOUW AMSTERDAM 
zo 2 dec 2018 -  14:15 uur - Viëtor, Bosmans, C.Schumann, Schubert

Bestel kaarten voor het middagconcert met het Dudok Kwartet

Dudok Kwartet Amsterdam (Foto: Marco Borggreve)

Het Dudok Kwartet Amsterdam is een van de meest veelzijdige en aansprekende strijkkwartetten van dit moment. Met openhartig en bezield spel delen we de kern van de muziek met luisteraars over de hele wereld. We laten zien én horen dat de muziek die wij spelen niet oud of nieuw is, maar altijd weer muziek van nu. Muziek die gehoord moet worden. Muziek die ontroert, ontregelt en een onuitwisbare indruk maakt. Met onze muziek gaan we in dialoog met het publiek, in concertzalen, op scholen, op festivals, en ook online.
We durven ons kwetsbaar op te stellen. Daarin ligt onze kracht. We laten ons eigen hart spreken en zo dringen we door tot de essentie van de muziek.

In mei 2013 was het Dudok Quartet Amsterdam laureaat en prijswinnaar van twee speciale prijzen op het 7e Internationaal Concours voor strijkkwartetten Quatuors à Bordeaux. Het Dudok Quartet Amsterdam won daarnaast eerste prijzen op het 1e Internationaal Strijkkwartet Concours in Radom in 2011 en op het 27e Charles Hennen Internationaal Kamermuziek Concours in 2012. In november 2012 wonnen zij de 2e prijs op het 6e Internationaal Kamermuziek Concours Joseph Joachim in Weimar.

De leden van het Dudok Quartet Amsterdam leerden elkaar kennen bij het Ricciotti Ensemble. In 2009, kort na de oprichting, begon het kwartet aan een twee-jarige post-graduate opleiding bij het Alban Berg Quartett aan de Hochschule für Musik in Keulen. Hierna studeerden zij twee jaar aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie bij Marc Danel. Andere belangrijke mentoren waren Eberhard Feltz, Peter Cropper en Stefan Metz.

Op het gebied van hedendaagse muziek werkte het Dudok Quartet Amsterdam samen met Mark-Anthony Turnage, Kaaija Saariaho, Calliope Tsoupaki, Max Knigge, Jesse Passenier aan de uitvoering van hun composities. Daarnaast werkte het kwartet samen met prominente gast-musici, zoals Hannes Minnaar, Ralph van Raat, Alexei Lubimov, Pieter Wispelwey, Dmitri Ferschtman, Quirine Viersen, Erik Bosgraaf en Marc Danel.

Het kwartet gaf concerten op vele prestigieuze festivals, zoals het Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, het Grachten Festival, het Orlando Festival, Festival Carinthischer Sommer in Oostenrijk, Davos Festival in Zwitserland, Linari Classic Festival in Italië, de festivals Música da Cámara en Música en Segura in Spanje en Festival Quatuors à Bordeaux in Frankrijk. Daarnaast traden zij op in alle toonaangevende zalen van Nederland en in zalen in Frankrijk, België, Duitsland, Oostenrijk, Polen, Hongarije, Spanje, Italië, Cyprus en Tsjechië.

Hoogtepunten van de afgelopen seizoenen waren onder andere optredens in het Concertgebouw in Amsterdam en het Konzerthaus in Wenen en de première van een nieuwe opera van Kaaija Saariaho in samenwerking met De Nationale Opera, met Philippe Jaroussky in een van de hoofdrollen. De eerste cd van het kwartet voor het Britse label Resonus werd overladen met internationale lovende recensies, waaronder een ‘Editor’s Choice’ in het toonaangevende blad Gramophone. De tweede cd werd eveneens bekroond met vijf sterren in het BBC Music Magazine. Het Dudok Quartet Amsterdam treedt jaarlijks op in vooraanstaande Nederlandse zalen, waaronder het Concertgebouw, het Muziekgebouw a/h IJ en TivoliVredenburg in Utrecht.

In februari 2018 heeft Het Dudok Kwartet de Borletti-Buitoni Trust Award gewonnen. Daarmee is het Dudok Kwartet het eerste Nederlandse strijkkwartet dat deze prestigieuze internationale prijs ontvangt. Eerdere winnaars waren onder anderen het Jerusalem Quartet en Cuarteto Casals.

Willem Marinus Dudok was een bekende Nederlandse architect. Ook was hij een groot muziekliefhebber: hij kwam uit een
muzikale familie en componeerde in zijn vrije tijd. ‘Meer dan aan alle bouwkunstenaars heb ik aan de componisten te danken’, schreef hij. ‘Ik voel diep de gemeenschappelijke basis van de muziek en de architectuur: ze ontlenen immers beide haar waarde aan de juiste maatverhoudingen.’

Deel deze pagina - Share this page