De Stichting

Na haar dood in 1979 bleven de composities van Alba Rosa Viëtor 25 jaar onaangeroerd. In 2004 vroeg haar zoon Hendrik Vietor de Frost School of Music van de Universiteit van Miami, Florida om de volledige collectie composities van zijn moeder te digitaliseren en samen te brengen in een catalogus. Op 13 maart 2009 werd de Alba Rosa Viëtor Stichting opgericht, met als doel: “Het beheer van de muzikale nalatenschap van Alba Rosa Viëtor en het geven van bekendheid aan deze nalatenschap. Het bevorderen van de toonkunstbeoefening, in het bijzonder het improviseren en componeren, en verder alles wat hiermee rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, in de ruimste zin van het woord”.

In 2009 publiceerde de Stichting een boek, Het verhaal van Alba Rosa Viëtor: violist en componist 1889–1979. Het boek bevat de memoires en lezingen van Alba Rosa Viëtor, evenals recensies en essays over haar werk van Paul Janssen en Peter Fraser MacDonald, en een lijst van haar composities. De Stichting heeft tevens een cd uitgebracht met Alba Rosa Viëtors Pianotrio Op. 8, opgenomen door het Storioni Trio.

In 2010 werd de catalogus met haar werken uitgebracht en sindsdien worden haar composities regelmatiger uitgevoerd. Deze historische opnames van uitvoeringen van het werk van Alba Rosa Viëtor (waarvan sommige door haarzelf zijn uitgevoerd) werden overgebracht van 78-toerenplaten naar cd. De Stichting heeft een website geopend, een artikel op Wikipedia geplaatst en ervoor gezorgd dat alle composities publiekelijk beschikbaar zijn via Petrucci.

In 2014 startte de Stichting een tweejaarlijks kamermuziekfestival, Alba Rosa Viva! Het festival is een idee van artistiek leider Reinild Mees, die de muziek van Alba Rosa Viëtor al in 2012 in de kijker zette tijdens de Women’s Music Marathon in het Concertgebouw Amsterdam. De Alba Rosa Viva! Festival is niet alleen bedoeld om de werken van Alba Rosa te laten horen, maar ook om de aandacht te vestigen op andere vrouwelijke componisten, wier werken zelden te horen zijn in de klassieke muziekzalen. Sommige hedendaagse composities maken altijd deel uit van het festivalprogramma, met name de werken van de finalisten van de biënnale Alba Rosa Viëtor Compositiewedstrijd voor componisten tot 35 jaar oud. Een internationale jury, onder leiding van componist Willem Jeths, beslist over de Alba Rosa Viëtor Prijs, terwijl het publiek beslist over de Publieksprijs.

In 2014 en 2016 vond het festival plaats in de Leeuwenbergh in Utrecht, in 2018 in het Concertgebouw Amsterdam. In 2022 vond het Alba Rosa Viva! Festival plaats in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.