Aanmelding gesloten

Alba Rosa Viëtor Compositie­wedstrijd 2023/2024

Voor de 5e keer maakt de Alba Rosa Viëtor Compositiewedstrijd deel uit van de Alba Rosa Viva! Festival, genoemd naar de Italiaanse componist, violist en pianist Alba Rosa Viëtor. Eerdere prijswinnaars zoals Mathilde Wantenaar zijn hun internationale carrière begonnen met het winnen van onze wedstrijd.

De Alba Rosa Viëtor Compositiewedstrijd 2023/24 nodigt jonge componisten uit om een origineel werk van maximaal 9 minuten in te sturen voor sopranino/sopraan/alt/tenor of basblokfluit, contrabas en piano. Componisten van 35 jaar en jonger, woonachtig waar ook ter wereld, worden uitgenodigd te solliciteren. De aanmelding is inmiddels gesloten en de vier finalisten zijn bekend!

Juryvoorzitter is de Nederlandse componist Willem Jeths. Hij wordt bijgestaan door de Engelse componiste Judith Weir, de Russische componiste Elena Firsova, de Nederlandse componiste Mathilde Wantenaar en artistiek leider Reinild Mees.

Vier werken worden door de jury geselecteerd om op 16 februari 2024 in première te gaan tijdens de Alba Rosa Viva! Festival in Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam (Nederland). De geselecteerde stukken worden uitgevoerd door drie briljante musici: Erik Bosgraaf (blokfluit), Ralph van Raat (piano) en Sasha Witteveen (contrabas). 

Prijzen

Alba Rosa Viëtor Prijs 2024

€ 3.000,-

Publieksprijs 2024

€ 1.000,-

Primo Ish Hurwitz winnaar 2022
Juryvoorzitter Willem Jeths en winnaar van de Alba Rosa Viëtor Prijs 2022 Primo Ish-Hurwitz. © Foto: Foppe Schut

Finalisten

Portret Ali Hosseini

Ali Hosseini

Iran, 1996

Compositie

Ataxia

voor alt- en basblokfluit, contrabas en piano
Portret Björn Pinxter

Björn Pinxter

Nederland, 2001

Compositie

Development in Brown

voor tenorblokfluit, contrabas en piano
Portret Matthias Guntner

Matthias Guntner

Oostenrijk, 2002

Compositie

Conjunction

voor sopraan, alt- en basblokfluit, contrabas en piano
Portret Sára Iván

Sára Iván

Hongarije, 1995

Compositie

An einen Haiku

voor altblokfluit, contrabas en piano

Jury

Portret Willem Jeths

Willem Jeths

Voorzitter

Portret Judith Weir

Judith Weir

Portret Reinild Mees

Reinild Mees

Artistiek leider

Portret Elena Firsova

Elena Firsova

Portret Mathilde Wantenaar

Mathilde Wantenaar

Regels

 1. Componisten geboren na 15 oktober 1988 en woonachtig waar ook ter wereld, worden uitgenodigd om te solliciteren.
 2. Er mag slechts één compositie worden ingediend. Dit originele werk mag niet eerder gepubliceerd, in het openbaar uitgevoerd en/of uitgezonden zijn, en mag ook niet bekroond zijn met een prijs in een andere compositiewedstrijd.
 3. De compositie moet geschreven zijn voor sopranino/sopraan/alt/tenor of basblokfluit, contrabas en piano. Het werk mag de lengte van 9 minuten niet overschrijden.
 4. De jury (bestaande uit de internationaal befaamde componisten Willem Jeths, voorzitter, Judith Weir, Elena Firsova, Mathilde Wantenaar en artistiek leider Reinild Mees) kiest de vier finalisten wier werk wordt uitgevoerd door drie briljante muzikanten tijdens de Alba Rosa Viva ! Festival in het Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam, op vrijdag 16 februari 2024. De finalisten worden per e-mail op de hoogte gebracht.
 5. De winnaar van de Alba Rosa Viëtor Prijs (€ 3.000) wordt door de jury benoemd, de Publieksprijs (€ 1.000) door het publiek, na het horen van de uitvoeringen van de composities van de vier finalisten op vrijdag 16 februari 2024. De prijs De uitreikingsceremonie vindt onmiddellijk na het concert plaats.
 6. De deadline voor aanmelding is 15 oktober 2023. Er zijn geen inschrijfkosten verbonden. Om te solliciteren, moet u het onderstaande formulier invullen, gevolgd door een e-mail naar mail@albarosavietor.com met een aantal bijlagen (hieronder vermeld). Houd er rekening mee dat voor een geldige aanmelding zowel het ingevulde registratieformulier als een e-mail met de onderstaande bijlagen nodig zijn.
  Elke e-mail moet het volgende bevatten:
  • De volledige partituur, met afzonderlijke instrumentale partijen, als PDF-bestand, opgemaakt als A4, gemaakt in Sibelius of Finale. De partituur hoeft niet anoniem te zijn.
  • Een (voorbeeld of live) opname van het werk in MP3-formaat.
  • Een verklaring van de componist dat het ingezonden werk niet eerder is gepubliceerd, in het openbaar uitgevoerd en/of uitgezonden, en dat er ook geen prijs is toegekend in een andere compositiewedstrijd.
  • Een PDF-bestand van 1 pagina met daarin een kopie van het paspoort van de componist. De geboortedatum moet na 15 oktober 1988 zijn.
  • Een PDF-bestand van 1 pagina met een professioneel CV (opleiding, beurzen, behaalde diploma’s, prijzen, optredens, website-URL enz.).

Aanmelden voor de compositiewedstrijd