Riccardo Perugini werd geboren in Montepulciano op 20 juni 1996. Sinds zijn vijfde is hij geïnteresseerd in piano en compositie. Nadat hij zijn pianostudie bij Maestro Rita Cucè had afgerond, debuteerde hij op zestienjarige leeftijd als solopianist bij het Orkest Giovanile Aretina, met de pianoconcerten KV 414 en KV 466 van W.A. Mozart.
Sinds 2015 studeert Riccardo compositie bij Maestro Andrea Portera aan de Scuola di Musica di Fiesole, studeert daarnaast bij Maestro Girolamo Deraco in Lucca en is uitgekozen om de compositie Masterclass te volgen in Montepulciano bij Maestro Mauro Montalbetti.
Hij heeft verschillende commissies ontvangen. Ter gelegenheid van het door UNESCO georganiseerde concert in Arezzo in 2015 componeerde hij: “Lamplight Serenata” voor sopraan, vrouwenkoor, twee mondharmonica’s, altviool en MIDI-keyboard). Hij kreeg een opdracht van de Kunstbiënnale in Venetië (2016: “Il Vascello Fantsma”, muziek voor kinderen), een opdracht van de Maggio Musicale Fiorentino (orkestrale muzikale bewerking van de opera “Le vent du soir” van Jacques Offenbach) en twee in opdracht van het Orchestra da Camera Fiorentina (“Voluptas” en “Sifr” voor strijkorkest). Momenteel werkt hij aan twee opdrachten: de eerste van de Cantiere Internazionale d’Arte in Montepulciano (voor zang, geprepareerde piano en vibrafoon) en de tweede in opdracht van de Filarmonica Arturo Toscanini (voor zang en orkest).
Hij werd tweede tijdens de Internationale Vocale Espoo Compositiewedstrijd 2016 in Helsinki met zijn compositie “Preghiera” voor vrouwenkoor, twee solo sopranen en strijkkwintet en ontving de Special Mention tijdens de internationale compositiewedstrijd 2 Agosto 2017 in Bologna met zijn compositie “The Aberrant Blooms of Mind”, concertino voor altsaxofoon en orkest.
Met dank aan Muziekgebouw aan ’t IJ, Stichting Elise Mathilde Fonds, Mr. A. Fentener van Vlissingen Fonds, Van den Berch van Heemstede Stichting, Stichting Thurkow Fonds, De Lancey & De La Hanty Foundation, Stichting Zabawas, P.W. Janssen’s Friesche Stichting, Stichting Halbertsma-Santee Thedinga, Stichting Gilles Hondius Foundation en een aantal anonieme schenkers.