Biografie

Matthias Guntner

Portret Matthias Guntner
Oostenrijk, 2002

Matthias Guntner werd op 21 augustus 2002 geboren in Opper-Oostenrijk, een streek die bekend staat om zijn muzikale cultuur en traditie. Als kind was hij altijd al gefascineerd door alledaagse geluiden zoals kerkklokken en sirenes, en op zevenjarige leeftijd kreeg hij zijn eerste pianolessen. Van 2015 tot 2021 was hij leerling van pianist Stefan Gurtner, die zijn potentieel als componist herkende en hem introduceerde bij Till Alexander Körber, professor aan de Anton Bruckner Universiteit in Linz, die daarna Guntners leraar compositie en muziektheorie werd van 2017 tot 2021.

Na zijn eindexamen in 2020 en een jaar gemeenschapsdienst in een bejaardentehuis, studeert Guntner nu filmmuziekcompositie aan de Universiteit voor Muziek en Uitvoerende Kunsten in Wenen bij Walter Werzowa en bedrijfskunde aan de Universiteit voor Economie en Bedrijf in Wenen. Van 2021 tot 2023 studeerde hij compositie en muziektheorie bij Dietmar Schermann.

Als lid van Oejfv, een Oostenrijkse filmmakersvereniging, heeft hij sinds zijn 16e ervaring opgedaan als soundtrackcomponist. Hij is ook lid van BelCanto Arts, een evenementenorganisatie opgericht door de Oostenrijkse tenor Max Lütgendorff, die concerten en andere evenementen organiseert gericht op klassieke en hedendaagse muziek.

Vanaf 2024 zal Guntners muziek ook te horen zijn bij mediaproducties over de hele wereld, als onderdeel van de Red Bull muziekportfolio.

Prijzen

2024: Winnaar van de Alba Rosa Viëtor Compositiewedstrijd in Amsterdam

2021: 1e prijs bij de 2e Internationale Balsys compositiewedstrijd in Vilnius (Litouwen)

2021: 2e prijs bij de compositiewedstrijd “Beethovenjahr 2020”, geïnitieerd door de componistenvereniging van Opper-Oostenrijk (OÖKB)

2020: 2e prijs bij de nationale compositiewedstrijd “Jugend komponiert”

2019: Dr. Josef Ratzenböck-promotieprijs voor compositie van de deelstaat Opper-Oostenrijk

Introductie Matthias Guntner

Repetitie Kelimutu
playbtn