Alba Rosa Viva! Nieuw eendaags muziekfestival Alba Rosa Viva! New One Day Music Festival

P E R S B E R I C H T
Utrecht, 21 juli 2014

Nieuw eendaags muziekfestival
ALBA ROSA VIVA!
muzikale hommage aan componiste en violiste Alba Rosa Viëtor (1889-1979)

zondag 28 september
Leeuwenbergh, Paushuize, Geertekerk – Utrecht

Op zondag 28 september wordt de 125e geboortedag gevierd van de Italiaanse componiste Alba Rosa Viëtor (1889-1979) met het eendaagse muziekfestival Alba Rosa Viva! in Utrecht. Dit nieuwe festival is gewijd aan het leven en werk van deze componiste, violiste en pianiste, die behoorde tot de succesvolle vrouwelijke componisten uit de 20e eeuw.

Artistiek leider van het festival, pianiste Reinild Mees, zette de muziek van Alba Rosa Viëtor al in 2012 op de kaart tijdens de Vrouwenmuziekmarathon in het Concertgebouw Amsterdam. Vier bekende zangeressen zongen die avond met veel succes liederen van vrouwelijke componisten door de eeuwen heen. Tijdens het festival Alba Rosa Viva! klinken naast composities van Alba Rosa Viëtor ook werken van tijdgenoten als Ravel, Prokofjev, Poulenc en Rebecca Clarke. Van ’s ochtends tot ’s avonds vinden er concerten plaats in de Leeuwenberghkerk en Geertekerk. In het monumentale Paushuize is er een Italiaans buffet.

FESTIVALPROGRAMMA
Alba Rosa Junior! concert door jonge pianisten tot 16 jaar
Workshop improvisatie voor alle leeftijden
Lezing door Paul Janssen over leven en werk van Alba Rosa Viëtor
Concert Storioni Trio en cd-presentatie – pianotrio’s van Alba Rosa Viëtor, Clara Schumann en Rebecca Clarke
Liedrecital met de jonge zangeressen Laetitia Gerards (sopraan) en Maria Fiselier (mezzosopraan), begeleid door Reinild Mees (piano)
Finale internationale Alba Rosa Viëtor Composition Prize (componisten tot 35 jaar)
Avondconcert door het Utrechtsch Studenten Concert o.l.v. Bas Pollard

ALBA ROSA VIËTOR
Alba Rosa Viëtor (1889-1979) was in haar tijd een gerenommeerde concertvioliste, pianiste en componiste. Haar leven speelde zich af op drie continenten: ze werd geboren als Alba Rosa in Italië en bracht haar jeugd door in Milaan, waar zij vanaf haar 8e jaar studeerde aan het Giuseppe Verdi Conservatorio – als jongste leerling ooit. Op 12-jarige leeftijd emigreerde ze met haar moeder naar Montevideo (Urugay) in Zuid-Amerika, maar vertrok al na twee jaar naar Brussel om haar vioolstudie daar voort te zetten. Ze woonde achtereenvolgens in Buenos Aires, Wenen en New York, waar zij in 1919 trouwde met de Nederlandse zakenman Jan Fresemann Viëtor. Met hem vestigde ze zich in Noord-Amerika en kreeg ze twee kinderen.

Componeren deed ze van jongsaf aan, maar pas nadat ze haar carrière als concertvioliste beëindigd had en compositielessen ging nemen, werd componeren het belangrijkste in haar leven. Na haar scheiding werd Alba Rosa lid van de Washington Composers Club, een vooraanstaand gezelschap van Amerikaanse componisten. Haar werken werden uitgevoerd door belangrijke orkesten en musici in de VS maar ook daarbuiten, in Nederland onder meer door het Rotterdamsch Philharmonisch Genootschap, de voorloper van het huidige Rotterdams Philharmonisch Orkest.

MEMOIRES ALBA ROSA VIËTOR
De memoires van Alba Rosa werden gepubliceerd in The Story of Alba Rosa Viëtor: Violinist and Composer 1889-1979, geschreven door haarzelf, aangevuld door familieleden en diverse andere auteurs. Na haar dood bleven Alba Rosa Viëtors composities 25 jaar lang onaangeroerd. In 2004 gaf haar zoon Hendrik Vietor opdracht aan de Frost School of Music van de University of Miami, Florida, om de complete verzameling composities van zijn moeder te digitaliseren en op te nemen in een catalogus. In 2010 was de catalogus een feit, en sindsdien worden haar composities weer regelmatiger uitgevoerd. Recentelijk werden de historische opnames van uitvoeringen van Alba Rosa Viëtors werken overgezet van 78 toerenplaten naar cd. Speciaal voor het festival verschijnt er een nieuwe cd van het Storioni Trio met pianotrio’s van vrouwelijke componisten, waaronder het pianotrio van Alba Rosa Viëtor.

ALBA ROSA VIËTOR STICHTING
Op 13 maart 2009 werd de Alba Rosa Viëtor Stichting opgericht door Mary van Veen-Viëtor (overleden in 2012), de Nederlandse nicht van Alba Rosa Viëtor. Het beheer van de Stichting is sinds het overlijden van mevrouw Van Veen overgenomen door haar echtgenoot, de heer Maarten van Veen (Amsterdam).

Deel deze pagina - Share this page