Alba Rosa Viëtor

Alba Rosa Viva! Festival 2022

Wereldvrouwen en Nieuwe Grensverleggers

Vanwege de storm Eunice heeft het Alba Rosa Viva! Festival op vrijdag 18 februari 2022 helaas zonder publiek plaats gevonden.

Programma

Germán José Mercado …Then the bird said, ‘Nevermore’… *
Giorgio Francesco Dalla Villa Life Doesn’t Frighten Me *
Otto Wanke Inner views *
Primo Ish-Hurwitz
Listen *
Alba Rosa Viëtor Forget me not
Alba Rosa Viëtor Rhythm Song
Alba Rosa Viëtor High Flight
Lili Boulanger Nocturne et Cortège
Hanna Kulenty A Fourth Circle
Calliope Tsoupaki Music Dreams
Ursula Mamlok Rhapsody
Nicoline Soeter Musing **

* Finalist Alba Rosa Viëtor Composition Competition
** Wereldpremière (in opdracht van de Alba Rosa Viëtor Stichting)

Zes charismatische jonge topmusici vormen samen het ensemble voor de vierde editie van het Alba Rosa Viva! Festival in de vorm van een feestelijke concertavond. Het hart van deze avond is de finale van de compositiewedstrijd voor jonge componisten. Eén van de vier finalisten is de jonge Nederlander Primo Ish-Hurwitz met zijn kamermuziekwerk Listen. Traditiegetrouw choudt het Alba Rosa Viva! Festival ook een warm pleidooi voor vrouwelijke componisten, met schitterende werken van Hanna Kulenty, Calliope Tsoupaki, Lili Boulanger, Ursula Mamlok en natuurlijk van Alba Rosa Viëtor. Gezamenlijk sluit het festivalensemble de avond af met de wereldpremière van Musing, dat Nicoline Soeter speciaal voor dit concert componeerde.

Pianiste en artistiek leider Reinild Mees is de drijvende kracht achter de compositiewedstrijd en het festival Alba Rosa Viva!, gewijd aan muziek van vrouwelijke componisten en vernoemd naar de Italiaanse Alba Rosa Viëtor. Deze componiste groeide uit tot kosmopolitisch kunstenaar, maar raakte na haar dood in vergetelheid – onterecht, bewijzen bijvoorbeeld haar geestige liederen. Zo zit het programma vol spetterende en ontroerende, maar zelden gehoorde muziek: een klinkend pleidooi om voorbij de door mannen gedomineerde canon te kijken.

De Alba Rosa Viëtor Composition Competition stimuleert jonge componisten tot het schrijven van nieuwe kamermuziekwerken. Eerdere winnaars: Mathilde Wantenaar (Nederland), Jack Frerer (Australië) en Sílvia Lanao Aregay (Spanje). De jury bestaat uit de vooraanstaande componisten Willem Jeths, Judith Weir, Calliope Tsoupaki en Hanna Kulenty. Het publiek kiest de winnaar van de Publieksprijs. Feestelijke prijsuitreiking na afloop van het concert.

Deel deze pagina - Share this page