Alba Rosa Viëtor

Alba Rosa Viva!

Alba-ARV-Portret2-1919-618x380

Op zondag 28 september 2014 wordt de 125ste geboortedag gevierd van de Italiaanse componiste Alba Rosa Viëtor (1889-1979) met een eendaags muziekfestival in Utrecht. ARV Festival is geheel gewijd aan het leven en werk van deze componiste, violiste en pianiste. Van ‘s ochtends tot ‘s avonds vinden er diverse concerten plaats, een jeugdconcert, een liedrecital, een workshop improviseren voor alle leeftijden, een compositiewedstrijd voor jonge componisten en een concert met cd-presentatie door het befaamde Storioni Trio. De concerten vinden plaats op unieke historische locaties in Utrecht (Leeuwenbergh, Paushuize en Geertekerk). Het festival wordt besloten met een orkestconcert door het Utrechtsch Studenten Concert onder leiding van Bas Pollard.

De Alba Rosa Viëtor Stichting heeft het initiatief genomen tot dit festival, niet alleen om het oeuvre van de componiste te doen klinken, maar ook om een podium te bieden aan zowel amateurmusici als professionele musici van alle leeftijden, waarbij de thema’s ‘improvisatie’ en ‘componeren’ bijzondere aandacht krijgen.

Het festival is een idee van artistiek adviseur Reinild Mees die de afgelopen jaren al een aantal spraak- en smaakmakende muzikale projecten realiseerde. Zij zette de muziek van Alba Rosa Viëtor al eerder in de schijnwerpers tijdens de Vrouwenmuziekmarathon op 8 maart 2012 (Internationale Vrouwendag) in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw Amsterdam, waarbij muziek van vrouwelijke componisten door de eeuwen heen gezongen werd door vier Nederlandse topzangeressen. Met Mary van Veen-Viëtor, nicht van Alba’s zoon Hendrik Vietor en drijvende kracht achter de Alba Rosa Viëtor Stichting, was Reinild Mees in gesprek over plannen een gedenkdag te wijden aan Alba Rosa’s 125e geboortedag; een gedenkdag die in het teken zou staan van Alba Rosa’s leven en muziek. Toen Mary van Veen-Viëtor kort na de Vrouwenmuziekmarathon onverwacht overleed, besloot het bestuur van de stichting Reinild Mees aan te wijzen als artistiek leider van de te organiseren Alba Rosa-herdenkingsdag. Dit heeft geresulteerd in het eendaagse muziekfestival Alba Rosa Viva! op 28 september 2014 in Utrecht. Zij zette de muziek van Alba Rosa Viëtor al eerder in de schijnwerpers tijdens de Vrouwenmuziekmarathon op 8 maart 2012 (Internationale Vrouwendag) in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw Amsterdam, waarbij muziek van vrouwelijke componisten door de eeuwen heen gezongen werd door vier Nederlandse topzangeressen.

Festivalprogramma >

Share this page